27-01-2020 / nieuws / Marco Bosma

JINC Baas van Morgen: Leren van toekomstige leiders

Wat kunnen de bazen van morgen en de bazen van nu van elkaar leren? Op donderdag 23 januari stond Conclusion Zuyd voor één dag onder leiding van een jongen van 14 om deze vraag te achterhalen. Tijdens de zesde editie van JINC Baas van Morgen mochten wij Mike verwelkomen om mijn rol als directeur over te nemen. Mike werd ontvangen met een rode loper en een grote ballonnenboog. Tijdens de dag stuurde hij onder andere een team van developers aan, die zijn idee van meer veiligheid op de werkvloer hebben ontwikkeld tot een app. De dag heeft mij een aantal inzichten gebracht die ik graag met jullie deel. 

Blijf vooral jezelf en werk hard, dan kom je er zeker!

Leer niet alleen aan kinderen, maar ook van ze

Meestal zijn het volwassenen die hun kennis overdragen op kinderen, maar dat betekent niet dat het andersom niet mogelijk is. Ik vond het zeer inspirerend om te ontdekken hoe een 14-jarige tegen ons bedrijf aankijkt. Klopt het beeld dat de jonge generatie heeft? En is dat beeld positief of negatief? Mijn eerste inzicht is dat kinderen je positief kunnen verrassen met hun ideeën en gedachtes. Het is een uitgelezen kans om je bedrijf vanuit een ander perspectief te bekijken. Tegelijkertijd kan je als directeur kinderen laten zien welke kansen en mogelijkheden er allemaal zijn op de arbeidsmarkt. Zo is het voor beide partijen een mooie gelegenheid om van elkaar te leren.

 

De lading van het woord ‘baas’

Gedurende de dag kwam ik erachter dat kinderen nog weleens een verkeerde indruk van het woord ‘baas’ hebben. Zij hebben de verwachting dat een directeur alles alleen beslist, en heel de dag medewerkers vertelt wat ze moeten doen. Hoewel het bij de meeste bedrijven allang niet meer zo werkt, is het goed om te begrijpen dat de jonge generatie dit beeld nog heeft. Dit inzicht is tegelijkertijd weer even een realisatiemoment voor directeuren zelf: wees niet die onbereikbare baas die alleen maar bevelen uitdeelt.

 

Onbevangen en logisch denken: het kind weer naar boven

Een interessante eigenschap van kinderen is hun onbevangenheid. Het leven van kinderen is van begin af aan één grote ontdekkingsreis. Ze ontdekken zonder angsten, zijn puur, nieuwsgierig en kennen bovenal geen schroom. Naarmate je ouder wordt verlies je vaak deze onbevangenheid. Is dat omdat er meer belangen op het spel staan? Of denken we vooral dat die er zijn? We zijn meer terughoudend wanneer het aankomt op vernieuwing, bang om fouten te maken en durven niet meer eerlijk te zeggen waar het op staat. Zonde, want het is zeker nuttig om regelmatig een frisse kinderblik te werpen op bepaalde situaties. Soms moet het kind in ons weer even naar boven komen, zodat we onszelf blijven verrassen met nieuwe oplossingen en ideeën. Wellicht wel het meest belangrijke inzicht van vandaag.

 

Het was mooi om Mike gedurende de dag te zien opbloeien. Zijn zelfvertrouwen steeg met de minuut. Dit zag je terug aan de vragen die hij stelde en zijn duidelijke mening. Kinderen stellen vragen die vaak heel logisch zijn, maar die we zelf over het hoofd zien of niet durven te stellen. Met alles wat Mike mij geleerd heeft lijkt een raad van commissarissen bestaande uit ‘de bazen van morgen’ mij helemaal geen slecht idee. Mocht dat nu niet haalbaar zijn, dan wil ik jullie allen graag meegeven om eens te kijken met de blik van een kind. En tegen Mike wil ik graag zeggen: je hebt talent voor het ondernemerschap, hou dat vast. Blijf vooral jezelf en werk hard, dan kom je er zeker!

 

Marco Bosma
Een ding is zeker.
Er kan meer dan je denkt.
Bel Marco Bosma 06 1104 1609